Evime yada İş Yerine En Yakın Servis Gelsin "7-24 Acil servis"

Peteklere antifriz konurmu

Peteklere antifriz konurmu….:  ülkemizde yaygın kullanım alanına sahip olan etilen glikol antifriz genel olarak merkezi ısıtma sistemlerinde,

Örnek olarak..: Kat kaloriferi, Merkezi kazanlar, Tekstil sanayi  firmalarında, otellerde, yurtlarda bir çok kullanım alanına sahiptir.

Sıcak su ile karışma durumu olmayan.! her yerde Etilen glikol antifriz kullanılabilmektedir. Çabuk ısınıp geç soğuyabilen bu madde kışın verimli ısıtma sağlamaktadır. Özgül ısı iletim kat sayısı Deneyler ile kanıtlanmıştır.

Kombi cihazlarında kullanılması son derece tehlikelidir…! Sağlığa zararlı olan bu madde bol miktarda zehirleyici toksit içerdiği için tüm canlılar için çok tehlikelidir.

11 gramı bir kediyi, 32 gramı bir köpeği, 40 gramı bir çocuğu, 70-80 gramı bir yetişkini öldürebilecek kadar toksit madde ihtiva etmektedir. Kullanım suyuna karışacak olursa ölüm tehlikesi meydana gelebilmektedir.

Etilen glikol antifriz zehirlenmesi

Etilen glikol antifriz zehirlenmesi

ANTİFRİZ (ETİLEN GLİKOL) ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Antifriz zehirlenmesi, Birleşik Krallık’taki çoğu antifrizler zehirli olan etilen glikol içermektedir.

Çok seyrek görülen antifriz zehirlenmesi olgularının büyük kısmı antifriz’in yanlışlıkla yutulması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Antifriz zehirlenmeleri genellikle çocuklarda bilmeden içme sonucu da görülür. Bu nedenle antifrizler çocukların ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır.

ETİLEN GLİKOL NEDİR?

Etilen glikol (EG), dihidrik alkoller grubundan renksiz, kokusuz ve tatlı bir maddedir. Etilen glikol suda çözünür ve plastik, kozmetik ve boya endüstrisinde etkin bir çözücü olmasının yanı sıra antifriz ve yangın söndürücü köpük gibi maddelerin üretiminde kullanılır. Etilen glikol 30-60 ml kadar düşük dozlarda bile yutulduğunda kalıcı hasarlara ve ölümüme yol açabilir.

ANTİFRİZ (ETİLEN GLİKOL) ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ

Antifriz zehirlenmesi belirtileri antifrizin içilmesi sonucunda alkol zehirlenmesi belirtilerine benzer etkiler yapar ama bu belirtilere kusma, stupor (sersemlik), nöbetler, bilinç kaybı ve koma izleyebilir. Antifriz içtikten sonraki 24-36 saat içinde akut böbrek yetmezliği gelişebilir. Eğer tedavi gecikirse ya da tedavi uygulanmaz ise bu durum ölüme neden olabilir.

Antifriz (etilen glikol) zehirlenmesinin birinci dönem (12 saat içinde görülür) belirtileri ve bulguları: 

  • Bulantı
  • Kusma
  • Göz dönmesi
  • Sersemlik
  • Nöbetler
  • Bilinç kaybı
  • Derin tendon reflekslerinde azalma
  • Metabolik asidoz
  • Serebral ödem ve koma

Antifriz (etilen glikol) zehirlenmesinin ikinci dönem (12-24 saat içinde görülür) belirtileri ve bulguları: 

  • Ciddi derecede hızlı solunum
  • Morarma
  • Taşikardi
  • Orta derecede hipertansiyon

Antifriz (etilen glikol) zehirlenmesinin üçüncü dönem 24-72 saat içinde görülür) belirtileri ve bulguları: 

İntertisyel nefrit ve akut tubuler nekroz sonucu oligo-anüri ile seyreden akut böbrek yetmezliğinin gelişmesi.

ANTİFRİZ ZEHİRLENMESİ TEŞHİSİ

Kanda etilen glikol ve glikolik asit düzeylerinin ölçülmesi, idrarda kalsiyum oksalat kristallerinin gösterilmesi gibi kan ve idrar testlerinin değerlendirilmesi tanıda oldukça yardımcıdır.

ANTİFRİZ (ETİLEN GLİKOL) ZEHİRLENMESİ TEDAVİSİ

Antifriz içitiği düşünülen kişinin hemen tıbbi tedavisi gerekir. Tedavi, hastanede mide pompasıyla antifrizin mideden çıkarılması işlemi (lavaj gastrik) uygulanması ve aktive kömür, vücut sıvılarındaki aşırı asitliği düzeltmek için intravenöz bikarbonat ve toksinlerin oluşmasını yavaşlatmak için ilaçlar kullanımını içerir. Ciddi vakalarda böbrek yetmezliğinin tedavisi için diyaliz gerekebilir. Antifriz zehirlenmesinde erken tanı ve uygun tedavi sayesinde ölümler ve ciddi hasarlar önlenebilir, fakat erken dönemde tedavi edilmez ise ölüm riski oldukça yüksektir. (Kaynak..; saglıkocagim.net)

Kombi tesisatı için (petekler) için propilen glikol antifriz kullanılabilmektedir. İnsan sağlığına zararı olmayan bu madde kullanım suyuna karışması durumunda insan sağlığı için hiç bir tehlike ihtiva etmemektedir.

Propilen glikol antifriz

Propilen glikol antifriz

Propilen Glikol fiziksel özellikleri

  1. Tat……..:Tatsız
  2. Toksit…:Çok az oranda toksit
  3. Renk…..:Renksiz
  4. Fiyat…..:Pahalı

Etilen Glikol fiziksel özellikleri

  1. Tat……:Tatlı
  2. Toksit..:Yüksek oranda toksit
  3. Renk…:Genelde Yeşil
  4. Fiyat…:Genelde ucuz
Etilen glikol antifriz

Etilen glikol antifriz

Peteklere antifriz konur’mu..?

Bazı web sitelerinde antifrizin kombi cihazına zarar verdiği yazmaktadır. Hangi antifriz olduğu dahi, yazılmadan, bir çok yanlış bilgiler içermektedir.

Bu konuya son noktayı koymak için hiç bir yerde bulamayacağınız altın değerinde bilgiler yer almaktadır.

Aşağıda vereceğim 2 Adet fotoda Eca yetkili servisinin ve Baymak Yetkili servisinin Resmi yayınladığı pdf dosyasında çok soğuk geçen iller için Kombi cihazı çalıştırılmayacak ise..!

Donma riski olan bölgelerde suyun boşaltılması yada peteklere Antifriz konması gerektiği yazmaktadır.

İnanmayan google tarayıcısına eca kombi kullanım kılavuzu pdf veya Baymak kombi kullanım kılavuzu pdf diye arattırsın. Sonucu kendi gözleriniz ile görün..!

Kombi peteklere Antifriz konur

Eca Yetkili servisinin Resmi yayınıdır.

Baymak yetkili servisinin Resmi yayınıdır.

Baymak yetkili servisinin Resmi yayınıdır.

Don olan bölgeler için suyu boşaltın yada Antifriz koyun

Önemli Not..; Yetkili servisler Diyor’ki..! Don olan bölgeler için kombi uzun süre kullanılmayacak ise Sistem suyunu boşaltın veya Antifriz koyun deniyor..!

Bu önlem sayesinde Örnek olarak..; Üç yollu vana, ısı sensörleri, Basınç sensörü, Akış türbini, Eşanjör, Pompa, oto purjör, Doldurma musluğu, 3 Bar emniyet ventili kısaca su içinde görev yapan tüm parçaları Korur.

Çok Önemli ..;  Bir çok tüketici 2-3 yılda bir peteklerin suyunu boşaltarak temizliyor. Peteklerin suyunu sistemi sürekli tahliye etmek üstte yazılı Tüm kombi parçalarını bozmaktadır. Sebebi ise..!

Kimi illerde kireç oranı çok yüksek seviyelerde olabilmektedir. Mesela Ankarada su sertliği %97.8 dir. Türkiye genelinde sular %83 oranında kireçlidir..!

Zaten kombi cihazının en büyük arıza verme nedenlerinden birincisi kireç, ikincisi pastır. Petek içinde dolaşan su ısındıkça kireç oranı artar. Buda metal yüzeyleri aşındırarak pas meydana getirir.

Burada oluşan bas ve kireç kombinin bir çok parçasını bozar. Örnek olarak..; Eşanjörü tıkamakta, üç yollu vananın çalışmasını engellemektedir,

sıcak suda bulunan kireç türbini bozmakta, pürjör’ler kireçten otomatik hava tahliyesi yapmaması, sensör’ler kireçten doğru ısıyı algılamaması, Doldurma musluğu kireçten ses yapması, 3 yollu emniyet vanasının su akıtması gibi problemler çıkmaktadır.

Dolayısı ile akılda olması gereken şey..! her sistem suyunu boşalttığınızda sudaki kireç oranı cihazı tekrar devreye aldığınızda oluşan ısıdan kaynaklı kireç oluşumu artmaktadır.  Buda cihazda tıkanmalara neden olmaktadır.

Eski 8-9 yıllık Kombi cihazına Propilen antifriz koyulurmu.?

8-9 yıllık kombi cihazına propilen antifriz koyarsanız kombi’de meydana gelen pas, kireç, korozyon cihazın zayıf noktalarından patlak’lık verecektir..!

Sebebi ise 1. si Kaynama derecesi 163 Donma derecesi ise -37 derece olan bu madde, ısıya dirençli bir madde olduğu için, yüksek ısılarda çürümüş zayıflamış, paslanmış mekanik bölgelerde sıvı kaçağı meydana gelebilir.

Dolayısı ile peteklere Propilen Glikol antifriz koyarken cihazımızın yeni olması gerekmektedir. Yada Cihaz eski ise Alüminyum peteklerin olması gerekmektedir.

Kombi petekleri ortalama 35 ile 82 derece arası çalışır. Propilen Glikol antifriz içinde kombi cihazını aşındıracak bozacak bir kimyasal bulunmamaktadır.

Ustayım deyip piyasaya çıkan Bazı tamirciler veya arkadaşlar 8-9 yıllık kombi cihazına Kireçten vede pastan içi aşınan cihaza Etilen glikol veya Propilen glikol antifriz koymaktadır.

Bunun sonucunda’da aşınan yerlerden kelepçe diplerinden,Sensör diplerinden, oto hava pürjör’den bağlantı yerlerinden kimyasal antifrizin çıktığını görmektedirler.

Bunun sonucunda’da kombiye zararı olduğunu söyleyip iddaa etmektedirler. Yok konulmaz, yok biz tasvip etmiyoruz gibi yorumlar..!

Peteklere antifriz nasıl konur.?

Demir peteklere sahip Kombi için Max 3 Yıllık olması gerekmektedir.  Alüminyum peteklere sahip kombi için süre sınırı yoktur..!

Peteklere % 35 oranında propilen glikol antifriz konur. Hesaplayacak olursak 9 adet peteği olan bir evde, 1mt petekte takribi ( 5.8lt litre su bulunur. )

9 adet peteği yatay olarak enini metre ile ölçünüz..! 9 adet peteğin toplamı 12 metre geldi 12*5.8= 69.6 lt su bulunur.

Biz buna 70 litre diyelim. %35 propilen glikol antifriz ise 70%35= 24.5lt Glikol antifriz konulması gerekir. Biz buna 25 Lt diyelim.

Fakat piyasa değeri oldukça yüksek olan propilen glikol antifriz, piyasada 1 litresi 35 tl satılıyor. Buna göre..! 35*25= 875tl yapar.

İşlem ücreti +250tl (işçilik) 875+250= 1.125tl yapar. Bu paraya Kim antifriz koydurur oda ayrı bir soru tabi 🙂

Günümüzde Etilen glikol antifriz maliyeti ucuz olduğundan risk alınarak bazen kombi cihazlarına uygulanmaktadır..! fakat kombide oluşabilecek herhangi bir arızada örnek olarak…:

Ana eşanjör’ delinmesi, plaka eşanjör delinmesi veya 3 yollu vananın bozulması her hangi bir kaçakta kullanım suyuna karışması sonucu insan sağlığını büyük ölçüde tehdit edebilmektedir.

Dolayısı ile evlerde çalışan kombi peteklerine etilen glikol antifriz konulması son derece Tehlikelidir.

Kullanmış olduğunuz Kombi yoğuşmalı ve Alüminyum peteklere sahip ve Glikol antifriz konulur ise, Konforlu ısınır gazdan, sudan, vede Elektrikten büyük ölçüde tasarruf etmiş olursunuz.

Peki peteklere Glikol antifriz koydunuz..! bir sürüde para ödediniz..! petekleri yıkatmak gerekir’mi sorusunu duyar gibiyim..!

Cevap ; Hiç bir zaman evet yanlış duymadınız hiç bir zaman petekleri yıkatmaya gerek yok. Çünkü, Glikol antifriz peteklerde çürüme yapmaz, yüzeyleri aşındırmaz, pas,kireç, korozyon’u önler.

Biz bu sistemi en çok Merkezi kazan sistemlerinde, Apartmanlarda, yurtlarda, otellerde, villada, dublex, triblex konutlarında öneriyoruz. Bilindiği gibi, bu gibi meskenler odaların ısınması için çok enerji harcanmaktadır.

Buda faturalarda çok yüksek maliyetlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Propilen Glikol antifriz kullanılır ise, aylık çok düşük maliyetlerde doğal gaz faturası çıkacaktır.

Faturanın düşük gelmesi için peteklere antifriz koymanız tek başına yetmez..! bunun yanında kombi bakımı’da ihmal edilmemesi gereken bir işlemdir..! Gazdan, elektrikten, Su’dan tasarruf etmek istiyorsanız,

Her yıl Kombi bakımı Faturada her ay %45-%35 tasarruf sağlar Kombi bakımında neler yapılır yazısını okuyabilirsiniz.

 

Peteklere antifriz konurmu

Peteklere antifriz konurmu

Bir diğer yazımızda Kombi petekler ısınmıyor yazısını okuyup Bilgi sahibi olabilirsiniz. Yazıda yanlış olduğunu düşündüğünüz bir yer var ise..! lütfen düzeltilmesi için bizleri yorum kısmında uyarınız.

Umarım yazımızı beğendiniz.? Eğer beğendiyseniz puan vermeyi lütfen unutmayınız.

13 Yorum

Yorum yap veya soru sor

1
Merhaba size nasıl yardımcı olabiliriz.